Monday, December 27, 2010

PerLu meMikirKan BenDa-benDa yaNG LebiH dewaSa..

shuh!!!...
lame saNgat RaseNya akU x upDate posT kat BloG nie...jenG2 !!!BenDa2 ni adaLah punCa naPe aku xupdaTe blOg aku...

i) biziE deNgan KeJa....
eMMm...muNgkin biziE Kot...adaLah dalam 8Jam Keja aDalah 3 Jam aKU bizi...PaLing BizIe pOn 6 Jam...Pas 2 BaKie lagI 2-5 Jam laGi aKU koNon2 MembizIkan dirI walaUpun seBenaRnya xder la Bizi saNGat...

taH la,, xReti naK buaT2 cIbuk..huhu...waLauPon siBuk,, waKtu kerJa xmeneNtu caM aku ni,, xpeNat poN keja Rase Penat....aYaaaaa....sepaTutnya aku Bersyukur..Tapi tiMe aKu waT posT ni aKu mmg TersaNgat xsibuk,, kaWan2 oFis (lecturer jer) pon tersaNgat la xsibuk...Yer lakaN time Ni la NaK rehaT,, tiMe student CuTie seM...aKu laGi la,, berMahaRaja Rela NaGn FB jer,,,Tapi TaH caMner FB keNa BloCk arIni,,, sToppppppp3x...(berHenTi kaT sini Yer)...

ii) FB xkena BlocK....hek2
heHe.....pas2,, One Of the REzeNt kenapa saYa xjeNgok Blog adaLah 1 Pc Yang ade Kat OfiS Fb leH guna n xkeNa block TaPi yG heRan pc Len LeH laK guna...aDoiii...taPi maLang2 mmG kiTa leH saNGke kan ,, sBB baRu2 ni eZex IT seGi sLalU musYkil sbb aKu bIle tGok emaIl jer GelaK sowG2,,, N pg Td aKu masUk ofis Buke FB daH xleH guNe,,keSian aKU kan....N seKaraNG aku TerPakselaH raJin Buke BLOg unTuk meNgisi keKosoNgan waKTu....huhu...

iii) MalaS naK meNaip,, sBB aKU leBIH suke memBaca...huhu
maLas la der Nak meNaip ni...kaT opIs laK 2....aKu beH suke bacE bLok owG, darIpada meNggunakan TenaGa taNgan UnTuk meNaip...maLas la....huhuhu...yeR la MemBaca xPerLu kan sanGat2 konsenTrasi cm meNaip ni,, da kena BerPK menaIP lak 2...huhu....

iv) daN ade La baNyak benDa len YG sebab Kan aKU malas NaK meNaip kaT bloG,, aNtaranya KontrasI diGanggu OleH kwN2....JaP2 aDE stUdenT nak Jmpe,,,Pas2 GosIP keDai KOPi ...aRggGGHHHH....macaM2 la....

eMMmmm...sTuPPPP sal benDa2 NgarOt kat aTas!!!!....seKaranG ni aKU Rase MasEnya UntuK akU pk Benda2 YaNG lebiH deWasa,, TeNtang maSa depaN...OOooo ya PeRancaNGan maSa dePan...diaKhir Usia 23 TaHUN ..seMenjaK berMenjak2 ni aKU muLa mereNung masA dePan....aPa yaNG aku ada dIUsia se-dewaSa ini...aPa maTlaMat hiDup akU kaT dUNia INi...diSebabKan hiDup kat dUnia ni aNya laH pInjaMan maKa seLain meNgumpul bekaLan di aKhiraT aku NaK gaK rase KePusaN hIdup hasIl usaHa akU senDiri...yesss UsaHa senDiri....TaPI PrObelemNYa sUsah naK menCaPai kePuasaN deNGaN usaHa TitiK peLUh sendiri...Yaaaaa sUsaH saNGat...KadaNg2 aKU Rase GIVEUP deNgan dirI senDiri sBB TaH la...MunGkin seBab aKu xPerNah bersYukur...Tah la<, NI yaNg aKU RaSE aku TerKapai2 meNcaRi haLa TUJU hidUP/...unTuk meNjadi dewaSa banYak benDa2 dewasA yaNg kita PerLu fiKirkan...BaNYak daN saNgat banYak...

AnTara BeNDa2 dewAsa yaNG sUdaH meNari Tari daaLam fikiRan aKu yerlah.....

I) aKU keNa beLI keREta....sBB
KeReta merUpakaN saTU2 Nya aseT naMpak Yang maMpu aku Beli diKala aKU baRu MeraNgkak belaJar Untuk FahaM erTI kehIdupan....JuJUr duLu aKU rasE aKU boleH naIK penGanGkutaN awaM,, baS , TeKsi, Ktm,,LrT belaMbak aKu leH naIk....TaPi muNgKIn benda2 MudaH time aKU belaJar daN munGkin sedikiT berbeza KeadaaN nya di zaMan pekerjaaN ini... Yer BerBeza...n aPe YaNG merUngsingkan aKU dan mUngkin sUme owg YaNg daLam sITuasi akU yerlaH masAlaH KewaNgan, IlMu yG ceTek ttG aUTomaTif,,, daN banYak benDa lah...aKu Pon xTaw KeTa ape Yang aKU naK belI yanG sesUai nGan aKU taPI xmemBebaNkan aku......(ada CADANGAN X)..seTelah aKU reNungI 2-3 Lepas INI penIlaian
YaNg aKU kenaL pasTi waLaupUn aku BUta aUTOmatif......

1) VIoS.....waaaAA PeNGsaN!!!


aHaaaa...unTuk teMpoH maSE seKaraNG aku JusT BOleH paNdaNG2 jer kaT keTa ni,,,Yer la BaRU naK daPat leseN kan,, nek TOYOTA viOs laK mmg MasUK beNgkel keTa akU...heheh..xPer,, MUngkin 7 TaHUN daRi seKaraNG aku perLu daPatkan KereTa ini...dOakan yer....waaaaa

2)sUZuki sWIFT...ehemmmm


TaNtekkan....seSuaikan If aKu drIve keTa Ni....caNTik, sMart sesUai saNgat bler PopUan Gune KeTa ni...aHakssss....kawaN aku ader GUne BUlaN2 deKat 800 henGet la...PaLIng ciKai.......wOOOOOoooo...taH bilerlaH kan aKU leH BeLI keTa ni...hMmmmmmm raSE unTuk FRessY Yg BaRU keja Cam aKU ni xMaMPU kot MMg xManPU...sO aKU PadaMkan dulu ImpIan ni teNgok Yg len lak.....

3) OHhhh MY mYVi...caK...caK,,,,caK....hehe


haaaaHaaaa...Ni aDalaH anTara kereTa YaNG mamPu aKU beLI deNgan baYaraN bUlanan aRea 5oo hinGGa 6oo henGet seBUlan....huuuu...taPi koraNg taw x adE benDa yaNG saNGat memBeBaN kan aKU,, saMa ada aKU mamPU ke NaK KUmpul waNG diPosit daLam masE Yang SinGkaT 5000 paling KURang...maMpukaH aKU....huhu.....daN saNGupkan aKU menGhabiskan dUit GaJI deNGan MYvI idamaN ku saHaja...MamPukaH aKU menYekaT seGala keHendak Yang laIN...maMPUkah aku????....oHH TUhaN perMUdaHkanlah seGala maSalaH ku ini...

4 ) ViVa ForeVer.....hurMMMMMM




vIva...eMMM jujuR la seBenaRnya BUkan kerEta idaMan akU...TaPi diseBabkaN oleH masaLah Yang diHadaPi dIe ni POn terseNarai daLaM senaRai peNdeK keReta piLihan aKU..seBab aKu xMampU nak beLi yanG maHal2...haRGa die OkelaH denGan gaJI yanG aku ade sTakat ni,,, n laGI saTu sBB bodY die xder la Besor saNGatkan....seBab 2 die Jadi PIlihan.,,,TaPi aKU kensel die disaaT aKhir sBB aKU Pk KLO akU amek keTa baRU bek aKu ameK besOR sikiT UNTuk jaNGke masa PanjaNg kaTekan...Biler aKU kawIn ke??...naK bawaK maK aYah ke.....Hahaha...PandaIkan aKU... laGI 1 aKu kaN baRU berJInak2 nGan duNia peMandUan ni sO raGu2 nak bawaK keTa baRU...hahahaha...sO aKU pK dr Pade aMek viva Bek aKU ameK>>>>>,,,
ProTON saGa

BoleH la Tahan MInat saGa ni...TaPI biler di Fikirkan leK xkOT daLam temPOH perCUbaan lesen Memandu akU ni......sO aku Usya2 la ....

5) KenaRI.....TiNGGiiii...pewITTtttt





6) keLisa...OOOooo cOmeL taPi haRge die mahaL laGi la... (saPe Taw KelIsa MURah bgtaw yer)...hehe



daN aKHirNya,,aKU daH waT kePUtusaN.



...UntuK perMulaan aKU akan aMbil kaNcil sebaGai aseT perTama aKU...aKU tahU kecIK taPi ni Jer la Yang aKu rase sEsuai denGan aKU sekaRang ni......BiaRlaH owG naK kUtuk,, kaTa gaJi beribu Tapi guna kancil aKU xKisaH biaRlaHkan...seBab baNyak daN jaUh laGI kehiduPan aKU pas NI....dUitkaT maK tiaP2 bulan...Duit RumaH sewa,, aPI air....MiNYak....MaKan....sImpaNan seNdiri dan paLing peNting hutaNg PtptN.........leGa ade kawaN2 yaNg sedia memBanTu.. TQ faIruz, kak aIn..kaK baI...kaK eda....n aLL fRean Yang baCe...doaKan seMoga seGala NYa diperMudahkaN yer.....TaKUt sBB saYa xBGtaw paREnta nak beLi kerTa ni,, sBB KLo boleH nak UsaHa sendiri...Tahla....seKaraNg kena sediaKan 1.5 k UntuK UrusaN tukaR nama n Blaaaaablaaaablaaaa...maNe saYa naK caRI duiT ni peNatnya....huhuhu

2 comments:

Aerull Zoul JieJoe said...

Salam...

tergelak sorang2 abg bace tulisan Diang nie... hehehe....

abg doakan segala impian tu tercapai... berkat usaha yg tak pernah putus asa, insyaAllah akan terbuka pintu2 rezeki buat Diang... jgn putus asa ya..

hmm... nt dah ade kete boleh la abg tumpang... hahaha.... gud luck k... moga berjaya memiliki sebuah kereta.... :-)

bio-jai said...

wasalam....hahaha>..tq abg ats doanYa....

ntaH xTaw la baNg moGa2 la dIpermudaHkan..

aBg caMner sKrg...InterView aRi2 oK x>>??