Tuesday, August 11, 2009

NYESAL AMEK LINGUISTIK???

nie time aku form 6....sayang kat diowg, kat u nie aku um jmpe lg kwn cam dieowg, susah senang bersama....


Jeng3…cam menarik je…tp klo xmenarik pon kowg kene bace gak sbb nie bidang yang kite ambil bersame kat UKM nie (bdk linguistic)…

Ader owg penah tye kowg sal ape erk keje ble kuar ngan bidang Linguistik nie…n slame nie aku xpenah jawab, sbb bukan xder idea tp aku malas nak jawap..penat la nk bercakap nie, sbb klo salah cakap t byk ati terluke…hahaha..tp disebebkan blog nie wujud so aku kongsi la apa yg ader kat fikiran aku nie tentang bidang nie…n skali gus aku nk citer sikit ttg cmner aku leh amek bidang nie kat sini…kowg bace la mudah2an pas bace kowg dapat semangat baru, dan sentiasa bersemangat cm aku nie…wkakaka…smangat tahi2 cicak je..hua3.

Sebenarnye, aku xpenah minat Linguistik nie, mase sekolah dulu pon aku bkn la pelajar pandai yg cikgu2 sayang, aku nie nakal gler dulu, ponteng claz xyah kire la t kowg penat lak..pas2 aku penah kene lempang depan kwn2 da la kat claz 2 ramai boy yg ncem+macho belake…jahat cikgu yg lempang aku 2…wkakaka. Pas2 klo stakat naik pejabat kene sindir, maki, hamun 2 xyah kire la sbb aku xheran pon da lali, n yang paling tewok skali aku pernah hampir2 digantung tp nasib aku baik mase 2 aku just kene halau je dr sekolah…wkakak..citer lame..2 mase aku form 1 sampai form 3…pas 2 naik f4-5 aku pindah sekolah baru kat JB, mse 2 sume xkenal aku, perangai aku tetap same dr aku f1 sampai skwg nie same je…tp semangat, keazaman dan kesedaran aku berubah bile aku msk sekolah baru 2..owg sume xkenal aku, aku tekad blajar tol2 sbb aku nk tunjukkan pade sume owg yang penah maki2 aku dulu yg aku leh berjaye..aku paling xleh bla bler ader sowg ustazah 2 ckp dpn2 aku cmnie “ awk nie bile besar t mesty jadi bohsia”..stupid punye ustazah…bior la 2 citer lame..mls nk ingat..tp tok kowg kwn2 aku aku cite sikit..

N mase kat sekolah baru 2 gak aku xtahu cmner aku leh jadi terer (bkn nk bangge diri, xtaw nk gune ayat ape lor) padahal dulu dr kecik aku mmg bodoh gler la…pas 2 aku dapat gak cr jwpn sebenarnya kenapa aku leh terer??? Jeng3 …ape erk…

Sebenarnye, semangat, pemikiran dan keazaman kite untuk berubah lah yang sbb kan kite leh berjaya dan dapat apa yang kita imaginasikan…so, ubah la pemikiran kite lu sebelum kite wat perubahan lain..aku citer bdsrkan pglaman..

N pas abes form 5 aku msok form 6…bukan keinginan aku nk blajar nie, tp mak aku yg soh..aku syg mak aku so aku wat art ok dier, mase mule2 msok f6 aku menangis coz sek 2 sek kampong pas2 kat sekolah bdk2 nakal kat kpg 2 buli aku, aku ckp ngan mak aku xnak sek, mak aku pakse gak..wawawa…cian aku…tp tol kan kate pepatah “tuah ayam Nampak kat kepak die, tuah maknusia sape lah tahu”…mase 2 aku xpk mase dpn pon, ala bdk2 lg, enjoy je la..Tp dam mmg rezeki aku kan. Aku dpt jd best student kat sek yg ak kene buli 2…siot tol sape yg buli aku 2, ciap ko ble aku da beso t..hua3..

Pas2 same cm kowg aku mohon la u…dah mmg dlm otak aku nie mls nk blajo kan, so ikot je la ckp abg long, kak long , mak ngan abah isi je bowg u…aku isi pon last minute je, sbb mls la nk blajar, time 2 aku da keje. Seronok keje nie, time 2 plak admire kat customer aku ni, Ismail name die…wkakak..lg la sonok keja n mls bajo..hahah..tp bowg u tu aku isi je, ntah pape tah aku isi, yg aku tahu aku minat cket la nk masuk UPM ciap tgok petal g, tp minat 2 cket je…smpai la result u kuar, nak nangis aku dpt UKM pas 2 bdg Linguistik lak 2…cian kat nasib aku…sdey gler, time 2 aku nangis gler gaban la dpn mak aku nape erk aku msty dpt bende yang aku xsuke..tp mak aku ckp camni “ sabo je lah acik, mungkin kat situ rezeki ko, kite xtahu sbbAllah yang uruskan sumenya, mungkin bende nie xelok pada kite tp elok pada pencipta kita sbb die xkan pernah menghampakan umat2nya”…pas2 aku lepak je, bdk2 lain siap2 brg nk g u..tp aku xder pon, 2 ari sebelum 1/7/07 (pendftrn) baru aku benti keja…persiapan mmg xder la..hati kat tempat lain lor, mls nk bajo…

Pas 2 sampai ckwg nie aku da masok thn akhir kat UKM nie, n dlm bdg Linguistik..kowg nk tahu nie pilihan ke-6 aku taw..tp tol kate mak aku, mungkin rezeki aku kat sini…walau aku tolak cmner pon klo da rezki kite ia xkan lari…n ckwg nie aku syukur sgt dgn apa yang aku miliki ckwg, …

Kat cni sebenarnya lompang utama yg aku nk kowg yg ragu2 dengan linguistic ni tampal ialah kowg kene syukur ngan ape yg kowg dpt, ubah dulu pikiran kita, ubah dulu usaha kita, ubah dulu keazaman kita sebelum kita mempertikai kan sesuatu ketentuan kita..cuba kowg bygkan owg yg dpt 4flet sekalipun ader yg xdpt keja, klo dpt pon mybe bkn dr bidang dan minat dieowg, ni kan pulak kite yg bau2 4flet pon xleh nk hidu…ape yg penting skwg nie, bukan kite persoalkan ape kah keje yg kita akan dapat kuar dr bidang ni, tp usaha kita yg menentukan keje kita itu..wat pe sibok2 merancang klo usaha stakat malas2 cipan..tol x???...tp mmg la aku xnafikan bende 2 mmg harus difikirkan, tp seimbangkan lah usaha , cita2 ngan keraguan itu,..n yakin lah bahawa sesuatu 2 mmg xleh lari klo 2 rezeki kita wlpon 2 bkn dr bdg kita…

4 comments:

Be who you are said...

Sebnrnya kalau tak ckp pun mmg tak de org ckp Miss Pejai rajin dan baik. Biasanya semua ingat u jahat le....Kejar lelaki scr advanced...So, Miss Pejai yg jgn slh fhm kita ingat u baik.

Tp psl rezeki tu i percaya la sbb ni pun bkn dlm pilihan bidang I tp since dpt I usaha je utknya. Tak guan ari2 dok dlm bilik tanya napa i dpt benda yg lain drpd yg diminta. Krn tu dah past tense...We must look forward. ( Tp jgn forward sampai Miss pejai ni yg ADVANCEDDDD)

bio-jai said...

hahah...

ala i just kejar my bolo-bolo sowg je..

mane i ader kejar lelaki lain...wkakka..just my sweet bolo-bolo je ar...

ye la, i sangat bengang bile ader bdk sibok tanye ape kerja bila kuar..usaha dulu baru tanya??? wkakka..

hahah

kueyteowkungfu said...

waa...sbuah post y bek!

w'pn bek...msih tdpt lompang y diisi ngn kUtUkaN!hahahahahaha.tahNiah krn msih mmpu mngekalkn CitRa anda!hahahahahaha.

tpkn beb...klu ak org tnye kua nt kje pe...ak gtau je y kte xsmestinya kua2 kje kt bhgian2 y bkaitan bhs.sbb kte ni sAiNs s0SiAl.so...kje kte nt kje y bsifat sosial.xsmestinya t'ikat ngn bhs.(^,~)

blaja je bdg bhs,lom tentu kje dlm bdg y sme.(^_^)

ppe pn ko enjoy x blaja lingustik?ak ske!sbb de cm bio2 ckit.hehheehhe.(^,~)V

otomen said...

masing2 ade kisah yg sm...klu xbtol care..ak pon sm ngan ko...jd truk..owg xth kite ni cmner...sbb luaran kite cmni, mcm2 diaorg umpat kite...xpelah...erm..mmglh lingusitik not the 1st....tp berkat doa mak ayh..insyaAllah..kite sm2 leh bjaya...ak klu ikut..mls doh belajo..hahhaaa...tp hdup ni masih pjg....ak nk hdup lbh bek pahni..hope ko pon mcmtu neh...xmo cedih2 k..amin...